Η ιστορία του σχολείου μας

       Το 1885 ο πρωθυπουργός Σωτήριος  Κροκιδάς  από το Περιγιάλι Κορινθίας,  που είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Ζάρκου από το Μάτσανι (Κρυονέρι) έχτισε σχολικό κτίριο εκεί που τώρα είναι η Αγροτολέσχη .Εκεί λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο μέχρι την ίδρυση του Σχολαρχείου(ανώτερο σχολείο)  οπότε το Δημοτικό μεταφέρθηκε διαδοχικά σε 2-3 σπίτια. Το 1926 φτιάχτηκε το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο με 3 αίθουσες και γραφείο  στο οικόπεδο που είναι σήμερα το σχολείο (το κτίριο αυτό κατέρρευσε από τους σεισμούς της 24 Φεβρουαρίου του 1981). Αμέσως το Σχολαρχείο μεταφέρθηκε εκεί και το Δημοτικό στο κτίριο του Κροκιδά. Σε λίγα χρόνια καταργήθηκε το Σχολαρχείο και το Δημοτικό μεταφέρθηκε στην οριστική του σημερινή του έδρα. Το οικόπεδο σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνταξιούχου δασκάλου κ. Σταμάτη ήταν πολύ μικρότερο από το σημερινό με το βόρειο μέρος του να καταλήγει στο ρέμα. Σιγά σιγά με συνεχείς επιχωματώσεις αυξήθηκε για να πάρει τη σημερινή του μορφή.
       Το σημερινό πέτρινο (φωτογραφία)φτιάχτηκε πολύ αργότερα ως προσθήκη στο ίδιο στυλ για να στεγάσει το Νηπιαγωγείο. Στο αρχικό κτίριο του Δημοτικού λειτούργησε για κάποια χρόνια σε απογευματινή βάρδια και το Γυμνάσιο που ιδρύθηκε το 1964. Το Νοέμβριο του 1964 έγιναν σε πανελλήνια έναρξη τα εγκαίνια του σημαντικού λαϊκού θεσμού κοινωνικής αρωγής, των μαθητικών συσσιτίων, από τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου παρουσία πολλών Υπουργών και βουλευτών (φωτογραφία). Τις επόμενες δεκαετίες λειτούργησε άλλοτε ως 2/θ και άλλοτε ως 3/θ με μαθητικό δυναμικό περίπου 80-130 μαθητές. Μετά από τις ζημιές των δύο αιθουσών το 1981, αυτές κατεδαφίστηκαν και τοποθετήθηκε από τον ΟΣΚ προκατασκευασμένο κτίριο 4 αιθουσών που ήταν δωρεά του ιδρύματος Α. Ωνάση. Το 2003 επισκευάστηκε η μόνη διασωθείσα αίθουσα (πέτρινο)και χρησιμοποιή θηκε ως αίθουσα διδασκαλίας η οποία το 2006 ονομάστηκε "αίθουσα Θ. Σταμάτη" προς τιμήν του συνταξιούχου δασκάλου Θεόδωρου Σταμάτη για τις υπηρεσίες που προσέφερε για περισσότερα από 30 χρόνια στο Κρυονέρι Κορινθίας. Το 2004 τοποθετήθηκε από τη Νομαρχία μία επιπλέον προκάτ αίθουσα αφού αναβαθμίστηκε και λειτούργησε ως 4/θέσιο ενώ το 2006-07 λειτούργησε ως 5/θέσιο.
Στο ίδιο χώρο στεγάστηκε από την ίδρυσή του 1972 έως τη μεταστέγαση του (2007) το Νηπιαγωγείο Κρυονερίου. Το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου λειτουργεί ουσιαστικά ως σχολι κό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μιας και μετά την κατάργηση των δημοτικών σχολείων Γονούσας και Παραδεισίου φοιτούν στο σχολείο μας μαθητές που μεταφέρονται με λεωφορείο (2006) από τα παραπάνω χωριά αλλά και από τα 1/θέσια σχολεία Τιτάνης και Μποζικών.
       Στο Δ.Σ Κρυονερίου υπηρέτησαν δάσκαλοι μερικοί από τους οποίους σύμφωνα με τα αρχεία του Σχολείου ήταν οι: Αθανασούλης Νικόλαος, Μπάλη Γιώτα, Δήμου Ιωάννης, Χρήστος και Ρούλα Αθανασούλη, Βασιλική Παππά, Θεόδωρος Σταμάτης, Ζωή Παπαμεντζελοπούλου, Ελένη Γκενέ, Νότα Αλεξόπουλου, Σούλα Παπαδοπούλου, Νίκος Ταρνάρης, Νούλας Λεωνί- δας, Καλαντζή Νικολίτσα, Βασιλόπουλος Κων/νος, Παπαγεωργάκης Παναγιώτης, Σιώμου Χριστίνα, Λέκκας Βασίλης, Ζαντρίμα Σταματία, Τσήρου Ευμορφία. Από το 2002 λειτούργησε ως ολοήμερο και από το 2004 λειτουργώντας ως πολυθέσιο έχει όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών(Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Μουσική).

Φωτογραφίες

Χάρτης Κορινθίας

Το σχολείο μας

Η Περιβαλλοντική μας ομάδα

Το Ιστορικό του σχολείου μας