Ο αλκοολισμός είναι η μάστιγα της εποχής μας

       Ο αλκοολισμός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αλκοολισμός είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο βιώνει μια υπερβολική, παθολογική σχέση με το αλκοόλ. Άρα, η έννοια του αλκοολικού όπως την ξέρει ο κόσμος είναι ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως συγκινεί ή προκαλεί, αλλά το αλκοόλ αυτό καθ' αυτό, σε οποιαδήποτε φάση σχέσης μαζί του, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αλκοολισμός έχει καθιερωθεί να λέγεται η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών. Το θέμα είναι πώς σχετίζεται κανείς με το αλκοόλ.
       Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την παγκόσμια συνήθεια των λαών για τα οινοπνευματώδη ποτά. Πολλοί μιλούν για κλιματολογικές συνθήκες ή για φυλετικές καταβολές που δημιουργούν τάσεις για χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ. Είναι γεγονός ότι τόσο το κλίμα όσο και η ψυχολογία διαφόρων λαών , διαμορφώνουν την τάση τους για οινοπνευματώδη ποτά. Διαφορετικό μοντέλο κατανάλωσης, μεγάλων ποσοτήτων σκληρών ποτών (με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος), παρατηρείται στις πιο βόρειες χώρες. Οι κάτοικοι των βορείων κλιμάτων, για παράδειγμα ,καταναλώνουν οινοπνευματώδη για θερμαντικούς κυρίως λόγους, ενώ οι αφρικανοί λαοί πίνουν για να ευθυμήσουν. Κλίμα λοιπόν και φυλετισμός οπωσδήποτε επιδρούν στα διάφορα ήθη και έθιμα των οινοποτών.
      Στη χώρα μας το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα. Η νομιμότητα της ουσίας, η σχέση της με τα ήθη και έθιμα που παρατηρείται σε όλες τις παραδοσιακά οινοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου έχουν δημιουργήσει το παραδοσιακό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι μια ήπια σχέση με το αλκοόλ, το οποίο συνοδεύει το φαγητό σε γιορτές, οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις κ.ο.κ. Στις μεσογειακές χώρες αλκοόλ σημαίνει κρασί.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου. Οι δείκτες κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την ποιότητα, την ποσότητα ή τη συχνότητα έχουν αλλάξει, και κυρίως στις νέες ηλικίες.
        Πάντως οι ειδικοί, όπως και η κοινή γνώμη συμφωνούν ότι ο αλκοολισμός είναι βλαβερός στην ανθρώπινη υγεία και αν δεν οδηγήσει κάποιον στο ψυχιατρείο από το σπάσιμο νεύρων είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τη διάρκεια της ζωής του. Ο αλκοολισμός, ο οποίος αποτελεί στις βιομηχανικές κοινωνίες την τρίτη αιτία θανάτων μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, συνιστά σοβαρό πρόβλημα που τίθεται στην κοινωνία. Η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη διεθνώς, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Η μέθη κατά συνέπεια είναι συχνή. Έτσι πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε εφήβους και ενηλίκους έδειξαν ότι η κατανάλωση ποτών υψηλού αλκοολικού βαθμού αυξήθηκε αισθητά
Το οινόπνευμα ωστόσο είναι μια φαρμακευτική ουσία. Η κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει σημαντικές βλάβες στη λειτουργία του σώματος και να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ενώ, σαν τις περισσότερες φαρμακευτικές, η υπέρμετρη χρήση προκαλεί τόσο ψυχικά όσο και οργανικά προβλήματα. Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά πολύ γρήγορα το οινόπνευμα το οποίο είναι μια κατευναστική ουσία που παρεμβαίνει στα συστήματα του οργανισμού.

Παπαγεωργάκης Παναγιώτης
Δάσκαλος-Υπεύθυνος Προγράμματος Αγωγής Υγείας

Κατεβάστε το κείμενο στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ!